Steenwijk Vestingstad

Dickens Kerst

« Terug naar evenementen Toevoegen aan Outlook/iCal
Begin:
14 december 2019
Eind:
15 december 2019
Adres:
centrum, steenwijk

Dickens Kerst in Steenwijk
Zaterdag 14 december
Vanaf 15.00 uur volop activiteiten
Winkels open tot 22.00 uur

Reis terug in de tijd met een knipoog naar het heden
Waan jezelf in het Engeland van de 19de  eeuw, laat je onderdompelen in de Dickens tijd en beleef de avonturen van Jules Verne in de winkelstraten van Steenwijk. Steenwijk Vestingstad organiseert zaterdag 14 december het kerstevenement: Dickens Kerst.

Om 15.00 uur zijn de eerste activiteiten en vanaf 19.00 uur is de stad één groot geschiedenisboek met op de Markt een knipoog naar het heden waar heerlijk geschaatst kan worden en de Top2000 klanken klinken. De winkels zijn geopend tot 22.00 uur en bieden spectaculaire acties aan die elders in de krant zijn terug te vinden. Het moment om in een gezellige, sfeervolle en spectaculaire entourage de kerstinkopen te doen en ondertussen te genieten van het prachtige kerstfestijn in de binnenstad.

Direct bij binnenkomst in de Vestingstad word je verwelkomd door de 19deeeuwse bevolking bij een knetterend kampvuur. Zelfs het ‘wasgoed van toen’ zorgt voor een feestelijk geheel. En wees niet verbaasd als je de arreslee door de straten zit trekken. De Woldpromenade is geheel in Dickens stijl,  in de Vrouwen- en Kalverstraat kom je terecht in de tijd van Jules Verne, de schrijver die zijn tijd ver vooruit was. Op de Markt een knipoog naar het nu met hedendaagse muziek en het spektakel van de ‘Steamroadster’. Meer dan 120 vrijwilligers, acteurs, koren, diverse straattheateracts en imposante uitvindingen doen je versteld staan. Beleef het mee tijdens Dickens Kerst!

Volg de informatie over Dickens Kerst in Steenwijk via www.steenwijkvestingstad.nlen via Facebook: FB/steenwijkvestingstad

De Markt – Op zoek naar het ongewisse avontuur
De Markt is het middelpunt van Dickens Kerst. Al knarsend komt daar de ‘Steamroadster’ in beweging. De machinist hoog in de lucht, zijn gedachten zijn tijdloos en de blik priemend vooruit. Al rollend en duikelend trekt hij voorbij als een dampende machine in een hypnotische cadans. Op naar het ongewisse avontuur. Langs de ijsbaan waar de hits van de afgelopen vijftig jaar voorbij komen in het Top 2000 café en waar meer dan 60 kinderen van Scala elk half uur een optreden verzorgen met zang en dans. Een spectaculair geheel.

Kerkplein – Lichtjes, verhalen en kerstmarkt
Op het Kerkplein verrijst de imposante kerstwensboom. De taakgroep ‘Anders naar Kerst’ organiseert verschillende activiteiten in en rondom de Grote Kerk en Pand Zoer. Hiermee toont zij betrokkenheid met de wereld om haar heen. In de sfeervolle kerk zingen onder andere het Frisokoor en het duo Kayeigh en Arak; Christmas Carols.

Iedereen, jong en oud, wordt van harte uitgenodigd om een wens of een persoonlijke boodschap in een ster te schrijven. Een boodschap over hoop, liefde, het bedanken van een dierbare of het gemis daarvan. De wens wordt opgehangen in de kerstwensboom. Ook kun je een kaarsje aansteken voor een dierbare in de gedenkhoek.

Ondertussen blaten buiten de schapen en balkt de ezel in de levende kerststal. In de kraampjes op het plein worden kerstspulletjes verkocht en zijn o.a. snert en kniepertjes te koop om de goede doelen; World Servants en de straatkinderen in Congo te ondersteunen. Iedereen kan gezellig komen genieten van een lekker kopje koffie, thee of limonade met heerlijke cake. In Pand Zoer neemt ‘De verhalenverteller’ dit jaar zijn intrek. Hij brengt hier menigeen in vervoering met zijn meeslepende vertellingen en ook hier is sfeervolle muziek.

Woldpromenade – Gezelligheid en sfeer
In de Woldpromenade herleeft de Dickenstijd in volle glorie. Het is hier vooral heel gezellig en sfeervol. Dickens was één van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het Victoriaanse tijdperk. Een tijd van economische en industriële vooruitgang en gekenmerkt door prachtige kostuums. Dickens schreef in deze tijd ‘Oliver Twist’, ‘David Copperfield’ en het beroemde ‘A Christmas Carol’. Tijdens Dickens Kerst waan je jezelf in dit overweldigende tijdperk. Op het grote podium, op het plein, treden voortdurend koren op. In de gloed van kampvuur en licht, een prachtig schouwspel.

Ook is aan de inwendige mens gedacht. In de marktkraampjes zijn allerlei lekkernijen te koop zoals, kniepertjes, poffertjes en snert. Wie een gokje wil wagen kan meedoen met de verloting van de Odd Fellows onder leiding van de kerstman. Naast het ondersteunen van het goede doel zijn er prachtige prijzen te winnen.

Gasthuisstraat – Wie wordt de ‘Kerstvoice van Steenwijkerland’?
In de Gasthuisstraat wordt de ‘Kerstvoice van Steenwijkerland’ georganiseerd. Wie wordt de mooiste vertolker van het Kerstlied? Onder het toeziend oog van een vakkundige jury kunnen kandidaten op het podium hun zangkunsten tonen. Aan het einde van de avond wordt de winnaar bekend gemaakt. De nummer één tot en met drie kunnen kiezen uit prachtige prijzen, zoals een Muse Power Bas, een ‘Verwendag’ en een textielwaardebon. De prijzen zijn ter beschikking gesteld door de ondernemers uit de straat. Alle deelnemers krijgen in ieder geval een mooi gevulde goodiebag mee naar huis.

Verder wordt er in de Gasthuisstraat een brocante markt gehouden. Geheel in kerststijl is er allerlei antiek en curiosa te koop. Een prachtig moment om een mooi kerstcadeau te kopen. Op het grote beeldscherm wordt een kerstfilm getoond en ook hier staat een levende kerststal met allerlei figuranten. Een sfeervol en muzikaal geheel.

Kalverstraat – Waan je in de tijd van Jules Verne
In de Kalverstraat laat je je verwonderen door allerlei snuisterijen en de bijzondere verhalen van luchtballonreizigers en vuurspuwers. Net als in ‘In 80 dagen om de wereld’ van Jules Verne krijg je hier in vogelvlucht de grote variatie van de mensen in de 19eeeuw te zien. Neem een kijkje in de Inventors Lounge. Hier worden de nieuwste 19eeeuwse uitvindingen tentoongesteld. Dingen die de tijd ver vooruit waren en onwerkelijk lijken. Op het Plein der Verlichting zijn de uitvinders van het Wupperdampf Laboratorium uit Duitsland neergestreken. Je ziet tijdmachines, vliegmachines en de meest bijzondere stoom- of Teslastroom gedreven apparaten. Op ‘The Tesla Stage’ worden verhalen verteld, illusies getoond en Tea-duels gehouden. Spektakel.

Gedurende de dag en avond loopt verhalenverteller Bastiaan de Zwitser rond als Jules Verne. Deze jonge schrijver neemt je mee naar de toekomst. Ervaar hoe het is om in 80 dagen rond de wereld te gaan of zelfs 20.000 mijl onderzee. Verhalen vol met fantasie!

Het circus Carnivále reist over alle continenten en heeft op de meest exotische plekke het publiek verwonderd. Tijdens Dickens Kerst is het circus in de Kalverstraat te zien. Een bont gezelschap uit alle windstreken is samengekomen om je te vermaken. Aanschouw prachtige flow-artiesten en verbazingwekkend illusionisme. Meet je kracht met de Sterke Man of met je vrienden. Wanneer het duister valt, sluit het circus af met een vurig optreden.

Met smeer op hun handen, bewapend met moersleutels kom je vast The Gearmonkeys tegen! Normaal zijn ze verstopt achter tandwielen, mechanismen en de rook van de stoommachines. Druk bezig om alles draaiende te houden. Maar als de machines geolied zijn en de raderen gecontroleerd dan nodigen ze je graag uit voor een spelletje. Kan jij de Gearmonkeys verslaan?

Vrouwenstraat – 20.000 mijl onder zee
In de Vrouwenstraat worden onwerkelijke verhalen gedeeld. Verhalen over inktvissen groter dan huizen en zeemonsters uit de diepzee. Luister en kijk vooral naar de verhalen van Captain Nemo en zijn reis van 20.000 mijl onder zee. Ook The Aviator Crew is net terug van de tocht naar de diepzee en vertellen hun meest onwerkelijke belevenissen. Maar zij zijn niet de enige met sterke verhalen ….

Kapitein Kosto is zijn hele leven al een avonturier en heeft zijn duikboot meegenomen naar Steenwijk. Met deze duikboot onderzoekt hij de diepste oceanen van de aarde … en die zijn diep! Wie denkt dat het daar beneden saai is. Heeft het mis. De kapitein heeft de spannendste avonturen beleefd en bijzondere ontdekkingen gedaan. Beleef het mee tijdens Dickens Kerst in Steenwijk!

Verder zal er tijdens de Dickenskoopavond veel te beleven zijn in de Gasthuisstraat. Aan het begin van de straat staat een levende Kerststal, verder zijn er kniepertiesbakkers, een brocantemarkt en ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. Al met al wordt het een gezellige en levendige Dickenskoopavond in de Gasthuisstraat!

Volg de laatste informatie over Dickens kerst in Steenwijk ook via Facebook.

Koopzondagen 2019

27 januari geen koopzondag
24 februari geen koopzondag
31 maart 13.00 – 17.00 uur
28 april 13.00 – 17.00 uur
26 mei 13.00 – 17.00 uur
30 juni 13.00 – 17.00 uur
28 juli 13.00 – 17.00 uur
25 augustus 13.00 – 17.00 uur
29 september 13.00 – 17.00 uur
27 oktober 13.00 – 17.00 uur
24 november 13.00 – 17.00 uur
22 december 13.00 – 17.00 uur
29 december 13.00 – 17.00 uur

Jaarmarkten

Dinsdag 9 april Zendemarkt

Vrijdag 31 mei Voorjaarsbraderie

Dinsdag 29 oktober Elfduizendmarkt

Like ons op Facebook

Download onze app

Recreatie in Giethoorn