Steenwijk Vestingstad

Gewijzigde parkeersituatie Markt / Koningstraat te Steenwijk

Geplaatst op door PR Commissie

Gewijzigde parkeersituatie Markt / Koningstraat te Steenwijk

Met de herinrichting van het Marktplein te Steenwijk is ook de verkeerssituatie Markt en Koningstraat veranderd.

Oude situatie
In de oude situatie was er op de Markt en in de Koningstraat een parkeerschijfzone (parkeertijd max ½ uur). Aan het begin van de Markt (gezien vanaf de Onnastraat), was er geen markering en mocht niet geparkeerd worden. Vervolgens waren er een twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Op het deel daarna (ongeveer 2 auto’s lang) stond er ook geen markering en mocht ook niet worden geparkeerd. Op de rest van de weg (Markt/Koningstraat) waren er parkeervakken met een blauwe markering.

Nieuwe situatie
In de binnenstad gelden twee parkeerregimes

 • Eén aaneengesloten parkeerverbodszone in en rond de binnenstad;
 • Parkeerschijfzone op aangewezen straten en parkeerterreinen. Parkeren mag alleen in de vakken of langs een blauwe streep.

De nieuwe verkeerssituatie bij de Markt / Koningstraat valt in de parkeerverbod zone. Er is geen blauwe streep meer. Het parkeren langs de Markt en Koningstraat is niet meer toegestaan. Voor invaliden zijn aan het eind van de Koningstraat 2 parkeerplaatsen aangebracht. Laden en lossen langs de markt is toegestaan.

De komende weken (3 december 2018 t/m zaterdag 22 december 2018) zullen studenten van Landstede (in samenwerking met de gemeente) bezoekers van de binnenstad aanspreken op fout parkeergedrag. Zij zullen onder andere de nieuwe situatie uitleggen en mensen doorverwijzen naar een ander parkeergelegenheid. Daarnaast geven zij een flyer af over de gewijzigde situatie. Ook kentekens van ‘fout parkeerders’ worden bijgehouden.

Spotlight: BONHEUR binnen & buiten

Geplaatst op door Secretariaat

Al 13 jaar zit ‘BONHEUR binnen & buiten’ in het unieke pand aan de Neerwoldstraat 11 in Steenwijk. Je vindt hier interieur- en cadeau artikelen en interieur styling en decoratie. Wij gingen op bezoek bij Willemijn.

Het unieke pand in de Neerwoldstraat nummer 11 is 13 jaar geleden gekocht door Willemijn Heynen- van Dam en haar man Stephan Heynen, ondertussen heeft het pand een flinke metamorfose ondergaan en hebben ze de afgelopen jaren er veel tijd in gestoken om het in oude glorie hersteld. Na een jaar verbouwt te hebben is toen de winkel geopend. Dat was 22 oktober 2004.

In de winkel vindt u een breed assortiment lifestyle artikelen voor Huis & Wonen, Keuken & Koken en Tuin & Buitenleven. Sinds een aantal jaar is naast het verkopen van interieur- en cadeau artikelen, ook interieur styling en decoratie een onderdeel geworden van het bedrijf. Op de vernieuwde website (www.bonheurbinnenenbuiten.nl) is naast de collectie dan ook te zien welke projecten er in de afgelopen twee jaar zijn gerealiseerd.

Wij hebben voor Steenwijk gekozen omdat wij hier wonen en ik graag van mijn hobby werk wilde maken. De mogelijkheid om het karakteristieke pand te kopen waarin de winkel gevestigd is heeft de keuze voor Steenwijk mede  bepaald.

Een grote inspiratiebron voor mij zijn huizen, interieur, en natuurlijk beurzen. Zoals al eens iemand over mij schreef; ”Stil zitten kan altijd nog, het is heel belangrijk om te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te blijven ontdekken. Dat is wat ik graag wil met de winkel;  Ik wil graag mensen cq. klanten, maar ook mezelf blijven verrassen.”

Onze slogan in de winkel luidt; ‘Steenwijk heeft het!’

Spotlight: ABITO

Geplaatst op door Secretariaat

Kleding, tassen of sieraden over? Sinds maart dit jaar kun je dat door ABITO laten verkopen. Deze week staat dit unieke concept van Jeanette en Laura in de ‘Spotlight’:

Wat is de naam en locatie van jouw bedrijf?
Abito is geopend op 11 maart 2017 door wethouder Wim Brus en zit aan de Woldpromenade 37-39. ‘Abito’ is het Italiaanse woord voor ‘jurkje’.

Wat verkoop je?
Wij nemen trendy, schone dameskleding, schoenen, laarzen, tassen, sjaals en sieraden in en bieden dit gedurende 4 maanden in onze winkel te koop aan. Bij verkoop ontvangt de inbrenger 40% van verkoopprijs.

Waarom Steenwijk?
Een winkel met dit concept ontbrak nog in Steenwijk en wij zijn daarom in dit gat in de markt gesprongen.

Wat inspireert je?
Wij, mijn dochter Laura en ik, Jeanette Steijn, houden erg van kleding. We zijn modebewuste vrouwen die inzien dat je voor leuke, trendy kleding niet de hoofdprijs hoeft te betalen om er toch leuk uit te zien. Daarnaast staan wij achter de groene gedachte om kleding te recyclen.

Mooi aan Steenwijk Vestigingstad is…

Steenwijk is een prachtig stadje met hele mooie panden en een regionale functie waar helaas vaak veel panden leeg staan. Om Steenwijk weer wat beter op de kaart te zetten nemen wij deze stap en hopen dat er daardoor ook andere ondernemers de stap durven te zetten om Steenwijk weer nieuw leven in te blazen. Samen staan we sterk en samen zullen we meer winkelende mensen en toeristen aantrekken.

Wij hopen dat dit concept in Steenwijk aan gaat slaan. Met onze gezellige winkel met veel kleuren, maten en stylen willen we de ‘Steenwieker’ over een drempel helpen en daarmee hopen we dat wij nog lang ondernemers van Steenwijk mogen zijn!

Spotlight: Aroi

Geplaatst op door Secretariaat

Sinds de zomer van 2016 zit er een nieuw restaurant aan de Woldpromenade: Aroi! Heerlijke Thaise gerechten volgens familierecepten. Wij gingen even kijken:

Wat is de naam van jouw bedrijf?
Wanneer wij met de hele familie samen aten op zondag, aan een lange tafel vol met heerlijke Thaise gerechten, werd er één woord vaak gezegd, namelijk: ‘Aroi’. Aroi betekent lekker! Voor ons was het dus vanzelfsprekend om onze familiedroom deze naam te geven.

Wat is de locatie?
Woldpromenade 57, Een straat vol heerlijke restaurantjes, die verschillende landen vertegenwoordigen; Argentijns, Chinees, Indonesisch. Dit maakt de woldpromenade juist een gezellige straat, naast bloemenzaak Gezellig! Bij ons kun je terecht voor Thais eten in een ontspannen sfeer of de gerechten geseald afhalen voor thuis.

Wat is de startdatum?
Zomer 2016, dus we hebben dit jaar wat te vieren!

Welke producten verkoop je?
Wij serveren Thaise gerechten volgens familierecepten. In de Thaise keuken gaat het om de perfecte balans van smaken. Het is niet alleen veelzijdig, maar het is ook nog eens gezond! Dit vanwege de verse ingrediënten. Wij maken dan ook alles a la minute in onze open keuken. De heerlijke geur komt je al tegemoet bij binnenlopen!

Waarom Steenwijk?
De binnenstad van Steenwijk is gevuld met winkels en restaurants waar persoonlijke aandacht en service centraal staan, dit past bij Aroi. Onze familie woont al meer dan 40 jaar in Nederland/Steenwijk, een andere plek was dan ook geen optie.

Wat inspireert je?
“Aroi wat lekker betekent, gelooft dat lekker eten samen gaat met familie en vrienden”.

Mooi aan Steenwijk Vestigingstad is…
De samenhorigheid

Spotlight: De Boekenmarkt / Boek Totaal

Geplaatst op door Secretariaat

De Boekenmarkt / Boek Totaal zit al sinds 12 mei 1971 in Steenwijk. Eerst in de Onnastraat en vanaf 1981 gevestigd in de Woldpromenade. Ze zijn begonnen met de verkoop van tweedehands boeken. Sinds 1996 verkopen ze alles voor handboekbinden. Ze repareren boeken, geven diverse workshops en organiseren boekbindgerelateerde evenementen en reizen.

“We hebben ons gevestigd in Steenwijk omdat daar onze roots liggen. We zijn in 1971 begonnen met de winkel.

Het inspireert ons mensen enthousiast te maken voor de ambacht van boekbinden. In Nederland en eigenlijk wel in heel Europa zijn er maar weinig leveranciers die materialen en gereedschappen verkopen bestemd voor boekbinders. Wij proberen een zo groot mogelijk assortiment te kunnen bieden.

Het mooie aan Steenwijk Vestingstad is de historische achtergrond. Steenwijk bevindt zich in een wat betreft natuur, zeer diverse omgeving. Voor elk wat wils.”

Spotlight: Schoen- en sleutelmakerij Ossel

Geplaatst op door Secretariaat

Vanaf vandaag zetten wij om de week een Steenwijker ondernemer in het zonnetje onder de noemer ‘Steenwijk Vestingstad Spotlight’. We trappen af met Schoen-en Sleutelmakerij Ossel.

Schoen-en Sleutelmakerij Ossel aan de Doelenstraat 18 in Steenwijk is een bedrijf dat reparaties nog uitvoert op de ambachtelijke wijze. Eigenaar Andre Stoevelaar zit sinds 1988 in het vak en verteld hier graag over:

Als vijftienjarige jongen werd mij alle fijne kneepjes van het vak geleerd. Dus niet het snelle werk maar echt op de ambachtelijke manier. Sinds het jaar 2000 werk ik in de schoenmakerij in Steenwijk en heb ik de zaak op 5 juli 2011 overgenomen.

De vraag waarom in Steenwijk? Dat is toch zeker de gemoedelijkheid van de mensen en het knusse vestingstadje. Dat heb ik op andere plekken waar ik voorheen gewerkt heb wel anders gezien.

Sinds de overname is er heel veel veranderd. De winkel is vernieuwd. Een nieuwe frisse website en actief op social media facebook instagram en twitter. De machines zijn gemoderniseerd en de overstap is gemaakt naar saphir onderhoudsmiddelen.
De sleutelservice is uitgebreid. We hebben meer dan 5000 verschillende soorten op voorraad en een sleutel wordt doorgaans binnen een minuut geleverd. Ook kunnen we tegenwoordig transponder ( chip) autosleutels maken. Daarbij horen ook sleutels met certificaat. Dit alles heeft geresulteerd dat ik mij sinds juni 2013 ‘Meesterschoenmaker’ mag noemen.

Ik merk dat klanten vaak verbaasd zijn dat er zoveel mogelijk is op reparatiegebied en heel vaak denken dat een schoen of tas niet meer gerepareerd kan worden. Denk hierbij aan nieuwe hakken of zolen ( ook onder sneakers), een stukje stikwerk, een rits in een laars maar ook bijvoorbeeld een scheur in een laars, jas of tas is geen enkel probleem.

Het advies is dan ook: ‘kom eerst eens langs met dierbare schoenen, tas, jas etc voordat deze in de afvalcontainer beland! Ik zal u een passend eerlijk advies geven.

Steenwijk zoekt een Centrummanager

Geplaatst op door Secretariaat

GEZOCHT!_Easy-Resize.comSteenwijk zoekt een professionele Centrummanager voor de uitvoering van de visie op de binnenstad

Steenwijk is een kleine complete stad met een regionaal verzorgingsgebied in de kop van Overijssel. De vestingstad kent een roemrijke geschiedenis, die o.a. nog zichtbaar is in de vestingwallen. Steenwijk heeft een gezellig historisch centrum, waar jaarlijks veel evenementen plaatsvinden.

Ondernemers (verenigd in Stichting Steenwijk Vestingstad), bewoners (verenigd in Vereniging Bewoners Centrum Steenwijk) en de gemeente Steenwijkerland werken intensief samen om de binnenstad levendiger en aantrekkelijker te maken. Gelegen in een bij uitstek toeristische regio (Nationaal Park Weerribben Wieden, Giethoorn) wordt ingezet op het versterken van de toeristische potentie van de binnenstad. Gezamenlijk is een integrale visie op de binnenstad van Steenwijk opgesteld en voorzien van een uitvoeringsagenda, gevoed door overheden, ondernemers (BIZ) en derden. Het centrummanagement zet zich in voor het uitvoeren van de in deze agenda genoemde projecten en activiteiten. Een stuurgroep, waarin gemeente, ondernemers en bewoners vertegenwoordigd zijn, heeft de leiding en eindverantwoordelijkheid over het centrummanagement.

De Stichting Steenwijk Vestingstad (zie www.steenwijkvestingstad.nl) en de gemeente Steenwijkerland zoeken een centrummanager die hier invulling aan kan geven in circa 16 tot 24 uur per week op zelfstandige basis.

Welke persoonlijke kwaliteiten vragen wij in het algemeen?
De centrummanager vormt de spin in het web bij de uitvoering van de visie op de binnenstad. De taken variëren van het initiëren van activiteiten en projecten en het uitvoeren daarvan, het verbinden van partijen in het centrum en het creëren van draagvlak, het aansturen van werkgroepen en het adviseren/ ondersteunen van de stuurgroep. In het algemeen vragen wij onderstaande kwaliteiten:

 • Is slagvaardig, doortastend en overtuigend.
 • Heeft leidinggevende kwaliteiten en kan enthousiasmeren.
 • Kan omgaan met conflicten en belangentegenstellingen.
 • Heeft geen persoonlijke of zakelijke belangen in het centrum van Steenwijk.
 • Is proactief in denken en handelen, neemt initiatief.
 • Is uitvoeringsgericht, heeft een hands-on mentaliteit.
 • Is communicatief sterk op meerdere niveaus.
 • Spreekt de taal van de belangenpartijen (ondernemers, vastgoed en overheid).
 • Is een bindend figuur, bruggenbouwer, teamworker.

In 2017 ligt het accent op:

 • Leegstandsbestrijding en stedelijke kavelruil met als doel het creëren van een compacte, aantrekkelijke binnenstad.
 • Het realiseren van een uitgekiende marketing- en promotiestrategie van Steenwijk als vestingstad naar potentiele bezoekers, met als doel het vergroten van het toeristisch-recreatief potentieel.

Welke professionele vaardigheden vragen wij voor leegstandsbestrijding?
Steenwijk is één van de tien landelijke pilotprojecten uit het stimuleringsprogramma Stedelijke kavelruil van het ministerie van I&M. Het instrument stedelijke kavelruil zal actief worden ingezet om daadwerkelijk te kunnen komen tot een compact centrum. Aanvullend op de algemene persoonlijke kwaliteiten vragen wij specifiek voor de uitvoering van de landelijke pilot onderstaande professionele vaardigheden:

 • Heeft ervaring in de retailvastgoedmarkt en is in staat op strategisch en operationeel niveau gesprekken aan te gaan met vastgoedeigenaren
 • Heeft kennis van huurprijzen en waardeontwikkeling
 • Is in staat om snel een netwerk met vastgoedeigenaren en ondernemers op te bouwen
 • Heeft kennis van de ruimtelijk-functionele ontwikkeling van centrumgebieden en instrumenten die ingezet kunnen worden ten behoeve van leegstandsbestrijding
 • Is resultaatgericht, met oog en oor voor de diverse belangen en is in staat draagvlak te creëren.

Welke professionele vaardigheden vragen wij voor gebiedsmarketing?
Het centrummanagement zet zich in voor het versterken van het economisch en toeristisch-recreatief potentieel van Steenwijk Vestingstad. Aanvullend op de algemene persoonlijke kwaliteiten vragen wij specifiek voor de gebiedsmarketing onderstaande professionele vaardigheden.

 • Heeft ervaring in gebiedsmarketing en –profilering
 • Heeft een netwerk van contacten in de toeristische bedrijfstakken in de regio of kan dat snel opbouwen

We beseffen ons dat genoemde vaardigheden en de expertises sterk uiteenlopen. We houden rekening met de kans dat bovengenoemde niet in één centrummanager verenigd kan worden. Hoewel dit wel de voorkeur geniet (vanwege zichtbaarheid, afstemming en dus ook kosten etc.) kan er sprake zijn van werving van 2 personen, die samen uitvoering geven aan de hier boven gestelde doelen.

Wat wij jou bieden
Met de binnenstad van Steenwijk als werkveld bieden wij je een uitdagende opdracht vol variatie in projecten en activiteiten. Onze beloning is marktconform. Wij bieden je in aanvang een opdracht voor een jaar en willen die bij goed resultaat verlengen.

Interesse
Beschik jij over een de benodigde kwaliteiten en ambitie? Stuur dan vóór 14 mei jouw sollicitatiebrief met uitgebreide motivatie en CV per email naar secretariaat@steenwijkvestingstad.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat van Steenwijk Vestingstad 0521-524991 of de heer René Sturre (senior adviseur gemeente Steenwijkerland), telefoonnummer: 14 0521. We streven ernaar om eind mei 2017 de gesprekken te voeren en de procedure af te ronden.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Sint & Kerst actie 2016

Geplaatst op door Secretariaat

Doe tussen 12 november en 24 december uw aankoop bij een winkel in het centrum van Steenwijk en WIN! Hoe hoger uw aankoopbedrag, hoe groter de waarde van de te winnen waardebon.

LET OP: u mag bonnen aan elkaar nieten en de aankoopbedragen bij elkaar optellen.

Kassabon tot € 25,-: waardebon van € 25,-
Kassabon van € 25,01 tot € 100,-: waardebon van € 50,-
Kassabon van € 100,01 en meer: waardebon van € 100,-

IEDERE INZENDING DINGT MEE NAAR DE GIGA HOOFDPRIJS (LED scherm + Playstation 4 t.w.v. € 2500,-)! Deze hoofdprijs wordt u aangeboden door Intertoys Steenwijk en Oosterhof Elektro Steenwijk.

Iedere week loten wij 15 winnaars plus een WEEKPRIJS t.w.v. € 500,-! Deze weekprijs wordt mogelijk gemaakt door: Etos Steenwijk, Huisman Bedden Specialist, Jumbo Bert Vis, Kruider Woninginrichting, en Elja Mode.

Alle info en voorwaarden vindt u op www.sintenkerstactie.nl.

Openingstijden december

Geplaatst op door Secretariaat

Openingstijden van winkels in november-december:

zondag 18 dec. 13.00 tot 17.00 uur –  donderdag 22 dec. tot 21.00 uur – vrijdag 23 dec. tot 21.00 uur – zaterdag 24 dec. tot 17.00 uur – zaterdag 31 dec. tot 16.00 uur

 

Spotlight: De Vrije Hand

Geplaatst op door Secretariaat

De Vrij Hand is een hobby- en cadeauwinkel met atelier. Je kan hier op elk moment iets komen creëren. Ik doe dit onder de noemer creatief café. Jij kiest waar je aan wilt werken en ik help je daar waar nodig. Ik leer je (nieuwe) technieken en werken met (nieuwe) materialen tijdens de vele workshops en cursussen die ik aanbied. Zowel in producten als in activiteiten is het overkoepelend thema: verf en aanverwante artikelen. Hierbij maakt het niet uit of dit gebruikt wordt op doek, papier, hout of bijvoorbeeld keramiek.

Op 30 mei 2015 ben ik verhuisd van Havelterberg naar de Scholestraat nr. 40 in Steenwijk. De binnen stad van Steenwijk bevalt me heel goed. De Scholestraat staat nog niet bij de Steenwijkers bekend als gezellige winkelstraat. Het is zeker de moeite waard daar eens doorheen te wandelen. En wandel dan ook eens een winkel binnen. Er is zoveel meer dan de etalage doet vermoeden.

Het mooie aan Steenwijk Vestingstad is het gratis parkeren, goed bereikbaar per trein en steeds meer leuke winkels. Wat mij inspireert? Alles om me heen kan mij inspireren, een goed gesprek of een klant die terug komt om me te laten zien wat hij/zij gemaakt heeft met het gekochte product. Kleuren inspireren mij enorm. Deze zijn dan ook volop aanwezig in het atelier en in de winkel.

Meer informatie over de activiteiten van “De vrije hand” vind je op www.atelierdevrijehand.nl

Spotlight1.1

Spotlight: Sorelle bloem & kado

Geplaatst op door Secretariaat

In september hebben wij, Marla en Lyanne Hoorn, onze bloemenwinkel Sorelle Bloem & kado geopend in de Scholestraat. Onze naam Sorelle betekent zussen en dat zijn wij.

Beide hebben we de opleiding bloemsierkunst gevolgd op de Groenewelle in Zwolle. In onze winkel hebben we een breed assortiment aan bloemen, planten voor binnen & buiten, potten, glas, decoratie en cadeau artikelen. Naast ons brede assortiment bieden we ook diverse workshops, bruids- en rouwarrangementen en abonnementen. Vanaf jongs af aan komen we in Steenwijk. Het is voor ons een vertrouwde, gezellige stad die veel evenementen organiseert.

Daarom hebben we hier onze winkel geopend. We hopen dat we nog heel veel jaren met plezier hier in Steenwijk kunnen werken.

Graag tot zien in onze bloemenwinkel!

Een fleurige groet,

Marla & Lyanne Hoorn

Spotlight2.1

Spotlight: Clean Inn

Geplaatst op door Secretariaat

Eigenaresse Annemiek is altijd vol passie en enthousiasme bezig met kleding. Van jongs af aan is ze bezig met allerlei textiele werkvormen als borduren, haken, breien, kantklossen, kleding vervaardigen en ga zo maar door. Ze heeft van haar passie, haar werk kunnen maken en dat heeft geresulteerd in een mooie winkel. Ze heeft stomerij en kleding reparatie Clean Inn in 2015 overgenomen.

Clean Inn is gestart in 1973 aan de Oosterstraat, vervolgens verhuisd naar de korte Woldpromenade hierna naar de Gasthuisstraat om uiteindelijk de deuren te openen aan de Markt nummer 2 in de mooie vestigingsstad Steenwijk.

Naast het reinigen van kleding en textiel via onze stomerijservice is men actief in het repareren en vervaardigen van kleding. Van kleine reparaties tot maatkleding en voor het herstellen en verstellen van ander textiel is de ervaring in huis.

In de winkel treft u verder fournituren, knopen, haak en brei benodigdheden als garens, haak en breinaalden en quilt materialen aan.

Bij de modevakschool, die tevens is gevestigd in de winkel, worden tal van naailessen en workshops gegeven op het gebied van omgaan met de naaimachine of lock-machine. Daarnaast worden workshops verzorgd op het gebied van haken en breien.

Voor verdere informatie kunt u een kijkje nemen op www.stomerijcleaninn.nl

Spotlight3.1

Spotlight: GMD-Fashion

Geplaatst op door Secretariaat

Vanaf vandaag zetten wij om de week een Steenwijker ondernemer in het zonnetje onder de noemer ‘Steenwijk Vestingstad Spotlight’. Mede door het 1-jarig bestaan trappen we af met GMD-Fashion.

Op 22 Juli 2015 heeft GMD-Fashion haar deuren geopend op de Korte Woldpromenade 19 te Steenwijk. Deze kledingzaak is speciaal opgericht door een “wondervolle dame” (Dorethé) voor andere “wondervolle dames” met een maatje meer. Hier kunt u kleding vinden van de merken X-Two, Sybel+ en Adia in de maten 42 t/m 60. Aangevuld met accessoires om het outfit helemaal af te maken.

Dit jaar bestaat GMD-Fashion 1 jaar. Daarom zal er in het weekend van 22 en 23 juli een speciale party georganiseerd gaan worden waarbij de “Wondervolle vrouw” helemaal in de schijnwerpers komt te staan.

Voor goed advies, een gezellig babbeltje en natuurlijk de leukste en mooiste kleding, ben je bij Dorethé op het juiste adres. Dorothé heeft zelf kledingmaat 54. Zij weet hoe moeilijk het kan zijn om leuke kleding te vinden die ook nog betaalbaar zijn. Dit heeft haar geïnspireerd. Exclusieve betaalbare kleding!

‘Steenwijk is een prachtige stad met gezellige inwoners/winkeliers. Mooie winkelstraten met historische panden. Redenen genoeg om te houden van Steenwijk?! We hopen jullie snel een keertje te mogen verwelkomen in onze winkel!’

GMD-Fashion: “Big girls you are beautiful!”

Groetjes, Dorethé Huiberts.

Spotlight4.1

Winnaars moederdagactie

Geplaatst op door PR Commissie

Zaterdag 16 mei kregen de gelukkige moeders de prijzen uitgereikt van de moederdagactie die werd georganiseerd door de winkeliers van Steenwijk.

1e Prijs Hanneke Lammers
WELLNESS ARRANGEMENT en High Tea bij
Huis Ten Wolde twv 200 euro voor 2 personen.

2E Prijs Dieuwke Riitersma
4 gangen diner incl. aperitief, wijnarrangement & koffie bij de Bovenmeester voor 2 personen

3e Prijs Tieneke van Luik
Een hair en colour arrangement t.w.v. 75 euro bij Hair@motion voor 1 persoon.

De bloemen werden beschikbaar gesteld door Gezellig Bloemen & Lifestyle

Prijswinnaars
1: Hanneke Lammers ( Huis ten Wolde)
2: Dieuwke Rittersma (Bovenmeester)
3: Tieneke van Luik (hair@motion)

IMG_2432

Raad van State

Geplaatst op door Secretariaat

Den Haag – De Raad van State zal waarschijnlijk enkele maanden nodig hebben om te oordelen over de vergunning voor de bouw van de hypermarkt op Eeserwold langs de A32 bij Steenwijk.

De juridische schriftgeleerden van de Raad zijn hard nodig om te weten hoe provinciale regels moeten worden uitgelegd.

De vele Steenwijker middenstanders en hun advocaten zien daarin hun laatste kans om de komst van de hypermarkt tegen te houden. Hun hoger beroep diende woensdag bij de Raad in Den Haag.

Artist impression

Met een ‘artist impression’ van wat de hypermarkt kan worden, zette middenstander Jeroen Huisman de Raad flink aan het twijfelen. Hij liet een diaserie maken op basis van wat projectontwikkelaar Focus Retail aan toekomstige huurders vertelde over de inrichting. De diaserie is volgens Huisman en advocaat Siebrand Maakal een verbeelding van wat de gemeente toelaat: een soort winkelcentrum met vele counters waar kan worden afgerekend.

Optreden

De advocaat van de gemeente verklaarde dat dit zeker niet de bedoeling is en dat de gemeente daartegen zal optreden. Maar een van de rechters van de Raad vroeg of dit wel mogelijk is. Omdat de hypermarkt in het bestemmingsplan nauwelijks is omschreven, is het ook moeilijk om vast te stellen wat daar nu wel of niet onder valt.

Provinciale verordening

En dan is er nog de provinciale verordening die winkels op een bedrijventerrein verbiedt. Volgens de middenstanders en de provincie had de gemeente zijn bestemmingsplan voor Eeserwold daarop moeten aanpassen. Was dat tijdig gebeurd, dan had de vergunning voor de hypermarkt niet verleend kunnen worden. Vanwege die nalatigheid is de nu verleende vergunning voor de hypermarkt onterecht afgegeven, vinden de bezwaarmakers.

Twijfels

Maar de advocaat van de gemeente wuift dit argument weg. Zijn standpunt is dat dit bestemmingsplan niet hoefde te worden aangepast aan de provinciale verordening. Het is nu aan de Raad van State om te zien of die uitleg klopt. De rechters van de Raad lieten wel duidelijk hun twijfels daarover zien.

Uitspraak waarschijnlijk over 12 weken

Bron: Steenwijk Courant

De geschiedenis van de Steenwijker Toren in het Stadsmuseum

Geplaatst op door PR Commissie

‘n het Stadsmuseum aan de Markt 64 is de vaste collectie van onder meer uit Eskaf aardewerk, Bijkamp zilver, Monsieur meubelen, Wildebras poppen, de tabaksindustrie en een maquette van de middeleeuwse Vestingstad Steenwijk te zien. Het museum is in juli en augustus van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en op de zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

De Steenwijker Toren kan tijdens de Vestingfeesten en op de zaterdagen in juli en augustus tussen 13.00 uur en 17.00 uur worden beklommen. De toren telt maar liefst 226 treden Een smalle wenteltrap van maar liefst 226 treden leidt naar de trans, vanwaar men kan genieten van een weids uitzicht over Steenwijkerland.

De Vesting

Geplaatst op door Secretariaat

Vestingstad Steenwijk is het kloppende winkelhart van de regio. Stadsgrachten, het stratenpatroon en de stadswallen herinneren aan het roerige verleden van de stad. De contouren van de vestingstad zijn prachtig zichtbaar tijdens een wandeling over de steile stadswallen van de stad. Met aan de ene kant de binnenstad en aan de andere kant de stadsgracht. Tijdens de Tachtigjarige oorlog was Steenwijk een decennium lang in handen van de Spanjaarden. Het beleg en ontzet van Steenwijk is de belangrijkste historische gebeurtenis. Het ontzet was een heldendaad van Johan van den Kornput. Zijn bronzen standbeeld waakt nu over de Oosterpoort.

Middeleeuwse Vestingfeesten
Dat de stad het decor was van veel oorlogen was is rondom de sfeervolle markt nauwelijks nog voor te stellen. Prachtige panden en karakteristieke gevels rondom het marktplein vormen de historische binnenstad. Hier vinden ’s zomers op de woensdagen zes Vestingfeesten plaats met elk een eigen thema. Traditioneel is het eerste Vestingfeest in middeleeuwse sferen. Elk Vestingfeest heeft ’s morgens vroeg de kindervrijmarkt op en rond het plein van de Grote of Sint Clemenskerk en de braderie overdag. ’s Avonds wordt het afgesloten met een gezellig muziekfeest met aansprekende artiesten en bands.

Naast de zomerse Vestingfeesten worden er het hele jaar door volop activiteiten en evenementen georganiseerd. Voor dit jaar is de agenda weer goed gevuld met twee jaarmarkten, voorjaarsbraderie, kunstmanifistatie Art Explosion, Stone City Run, boekenmarkt, wielerspektakel, Nacht van Steenwijk, Kopje Cultuur en Dickens in Steenwijk. Daarnaast is er volop gelegenheid om te (fun)shoppen. M.i.v. 1 januari 2015 gratis parkeren, een variëteit aan winkels en acht koopzondagen maken van Steenwijk het aantrekkelijke winkelhart van de regio. Een bezoekje aan de Stallen van Spijkervet waarin kleine winkels en ambachten zijn uitgestald is uniek. Het grote pand aan de Kalverstraat herbergt de authentieke paardenstallen van Spijkervet en dateert uit 1905. Het is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag en tijdens de Vestingfeesten.

Adembenemende cultuur en historie
Het beklimmen van de 87 meter hoge Steenwijker Toren en bezoek aan de drie musea maken een bezoek aan de vestingstad compleet. Vanaf de op een na hoogste toren van Nederland is het uitzicht over de stad en de wijde omgeving werkelijk adembenemend. Meer cultuur en historie vindt u bij de musea in de binnenstad. Vanuit het Stadsmuseum aan de Markt worden het hele jaar door historische stadswandelingen gemaakt. Het nabij gelegen Kermis- en Circusmuseum is uniek en de enige in Nederland. Liefhebbers van beeldhouwwerk zijn welkom in het Hildo Kropmuseum. Dit museum laat de bijzondere beeldhouwwerken van de bekende kunstenaar Hildo Krop zien. Het is gevestigd in de Jugendstilvilla Rams Woerthe met aangrenzend een stadspark in Engelse landschapsstijl.

Buitend de vestingstad mag een wandeling door de bossen van de 26 meter hoge Woldberg en landgoed De Eese niet ontbreken. Beste uitzicht biedt de hoge uitkijktoren. Vanaf daar zijn de landschapselementen als houtwallen, holle weggetjes, gras- en bosland goed te zien.

Steenwijk Vestingstad App

Geplaatst op door Secretariaat

Vanaf nu is de Steenwijk Vestingstad App via uw Play Store gratis te downloaden. Hier vindt u de komende activiteiten, winkels en bedrijven.

Bedrijven welke vermeld staan, zijn deelnemer van Steenwijk Vestingstad of Club 500 Steenwijk.

Deze App is gemaakt door Dennis de Jong van DJP Media te Steenwijk.

Raad van State vraagt toelichting aan provincie over Hypermarkt

Geplaatst op door petervangeldere

De provincie Overijssel zal op 11 maart toch bij de Raad van State toelichten waarom een hypermarkt in Steenwijk in strijd is met het provinciaal beleid. Steenwijker middenstanders hebben het beroep ingediend omdat Steenwijkerland onterecht een vergunning zou hebben afgegeven voor de bouw van een megasupermarkt aan de rand van de stad. Eerder nog hield de provincie zich afzijdig omdat zij vind dat een bestemmingsplanwijziging een gemeentelijke aangelegenheid is. Volgens de provincie heeft de gemeente de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat planwijzigingen niet in strijd zijn met het provinciaal beleid. Maar de Raad van State vindt dat de provincie wel degelijk betrokken is en heeft de provincie gevraagd toe te lichten. Het provinciaal beleid staat grootschalige detailhandel met regionale uitstraling alleen toe bij de vijf grootste steden in Overijssel en Steenwijk valt daar niet onder. Hypermarkt Het beroep dient op 11 maart aanstaande. Steenwijker middenstanders, verenigd in de stichting Steenwijk Vestingstad, vinden dat de vergunning voor de hypermarkt niet afgegeven had mogen worden. Een projectontwikkelaar wil langs de A32 een nieuw winkelcentrum bouwen van 30.000 m2. De winkeliers in de binnenstad zijn bang dat de komst van een megasupermarkt van dergelijke grootte het einde betekent voor het winkelgebied in de binnenstad. Bestemmingsplan Stichting Steenwijk Vestingstad voelt zich gesterkt nu ook de provincie de rechters zal moeten uitleggen waarom de bestemmingsplanwijziging destijds, en meer recent het verlenen van de vergunning, strijdig is met wet- en regelgeving. Als de Raad van State het bestemmingsplan afkeurt zal Steenwijkerland opnieuw de procedures moeten doorlopen. Steenwijkerland doet dat liever niet omdat men vreest dat de projectontwikkelaar zijn financiële schade zal claimen. Veel weerstand vanuit omgeving Er is in Steenwijk en omgeving veel weerstand tegen de komst van een hypermarkt. Winkeliers in de binnenstad zijn faliekant tegen maar ook in omliggende gemeenten is veel ophef over het plan.