Steenwijk Vestingstad

Sint & Kerst actie 2015

Geplaatst op door Secretariaat

Doe tussen 14 november en 24 december uw aankoop bij een winkel in het centrum van Steenwijk en WIN! Hoe hoger uw aankoopbedrag, hoe groter de waarde van de te winnen waardebon.

LET OP: u mag bonnen aan elkaar nieten en de aankoopbedragen bij elkaar optellen.

Kassabon tot € 25,-: waardebon van € 25,-
Kassabon van € 25,01 tot € 100,-: waardebon van € 50,-
Kassabon van € 100,01 en meer: waardebon van € 100,-

IEDERE INZENDING DINGT MEE NAAR DE GIGA HOOFDPRIJS (LED scherm + Playstation 4 t.w.v. € 2500,-)! Deze hoofdprijs wordt u aangeboden door Intertoys Steenwijk en EP: Beute.

Iedere week loten wij 15 winnaars plus een WEEKPRIJS t.w.v. € 500,-! Deze weekprijs wordt mogelijk gemaakt door: Etos Steenwijk, Huisman Bedden Specialist, Muurling Oogzorg, Albert Heijn van Etten en Nautic Blue

Alle info en voorwaarden vindt u op www.sintenkerstactie.nl.

Sint-Kerst-actie-FB

Winnaars moederdagactie

Geplaatst op door PR Commissie

Zaterdag 16 mei kregen de gelukkige moeders de prijzen uitgereikt van de moederdagactie die werd georganiseerd door de winkeliers van Steenwijk.

1e Prijs Hanneke Lammers
WELLNESS ARRANGEMENT en High Tea bij
Huis Ten Wolde twv 200 euro voor 2 personen.

2E Prijs Dieuwke Riitersma
4 gangen diner incl. aperitief, wijnarrangement & koffie bij de Bovenmeester voor 2 personen

3e Prijs Tieneke van Luik
Een hair en colour arrangement t.w.v. 75 euro bij Hair@motion voor 1 persoon.

De bloemen werden beschikbaar gesteld door Gezellig Bloemen & Lifestyle

Prijswinnaars
1: Hanneke Lammers ( Huis ten Wolde)
2: Dieuwke Rittersma (Bovenmeester)
3: Tieneke van Luik (hair@motion)

IMG_2432

Raad van State

Geplaatst op door Secretariaat

Den Haag – De Raad van State zal waarschijnlijk enkele maanden nodig hebben om te oordelen over de vergunning voor de bouw van de hypermarkt op Eeserwold langs de A32 bij Steenwijk.

De juridische schriftgeleerden van de Raad zijn hard nodig om te weten hoe provinciale regels moeten worden uitgelegd.

De vele Steenwijker middenstanders en hun advocaten zien daarin hun laatste kans om de komst van de hypermarkt tegen te houden. Hun hoger beroep diende woensdag bij de Raad in Den Haag.

Artist impression

Met een ‘artist impression’ van wat de hypermarkt kan worden, zette middenstander Jeroen Huisman de Raad flink aan het twijfelen. Hij liet een diaserie maken op basis van wat projectontwikkelaar Focus Retail aan toekomstige huurders vertelde over de inrichting. De diaserie is volgens Huisman en advocaat Siebrand Maakal een verbeelding van wat de gemeente toelaat: een soort winkelcentrum met vele counters waar kan worden afgerekend.

Optreden

De advocaat van de gemeente verklaarde dat dit zeker niet de bedoeling is en dat de gemeente daartegen zal optreden. Maar een van de rechters van de Raad vroeg of dit wel mogelijk is. Omdat de hypermarkt in het bestemmingsplan nauwelijks is omschreven, is het ook moeilijk om vast te stellen wat daar nu wel of niet onder valt.

Provinciale verordening

En dan is er nog de provinciale verordening die winkels op een bedrijventerrein verbiedt. Volgens de middenstanders en de provincie had de gemeente zijn bestemmingsplan voor Eeserwold daarop moeten aanpassen. Was dat tijdig gebeurd, dan had de vergunning voor de hypermarkt niet verleend kunnen worden. Vanwege die nalatigheid is de nu verleende vergunning voor de hypermarkt onterecht afgegeven, vinden de bezwaarmakers.

Twijfels

Maar de advocaat van de gemeente wuift dit argument weg. Zijn standpunt is dat dit bestemmingsplan niet hoefde te worden aangepast aan de provinciale verordening. Het is nu aan de Raad van State om te zien of die uitleg klopt. De rechters van de Raad lieten wel duidelijk hun twijfels daarover zien.

Uitspraak waarschijnlijk over 12 weken

Bron: Steenwijk Courant

De geschiedenis van de Steenwijker Toren in het Stadsmuseum

Geplaatst op door PR Commissie

‘n het Stadsmuseum aan de Markt 64 is de vaste collectie van onder meer uit Eskaf aardewerk, Bijkamp zilver, Monsieur meubelen, Wildebras poppen, de tabaksindustrie en een maquette van de middeleeuwse Vestingstad Steenwijk te zien. Het museum is in juli en augustus van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en op de zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

De Steenwijker Toren kan tijdens de Vestingfeesten en op de zaterdagen in juli en augustus tussen 13.00 uur en 17.00 uur worden beklommen. De toren telt maar liefst 226 treden Een smalle wenteltrap van maar liefst 226 treden leidt naar de trans, vanwaar men kan genieten van een weids uitzicht over Steenwijkerland.

De Vesting

Geplaatst op door Secretariaat

Vestingstad Steenwijk is het kloppende winkelhart van de regio. Stadsgrachten, het stratenpatroon en de stadswallen herinneren aan het roerige verleden van de stad. De contouren van de vestingstad zijn prachtig zichtbaar tijdens een wandeling over de steile stadswallen van de stad. Met aan de ene kant de binnenstad en aan de andere kant de stadsgracht. Tijdens de Tachtigjarige oorlog was Steenwijk een decennium lang in handen van de Spanjaarden. Het beleg en ontzet van Steenwijk is de belangrijkste historische gebeurtenis. Het ontzet was een heldendaad van Johan van den Kornput. Zijn bronzen standbeeld waakt nu over de Oosterpoort.

Middeleeuwse Vestingfeesten
Dat de stad het decor was van veel oorlogen was is rondom de sfeervolle markt nauwelijks nog voor te stellen. Prachtige panden en karakteristieke gevels rondom het marktplein vormen de historische binnenstad. Hier vinden ’s zomers op de woensdagen zes Vestingfeesten plaats met elk een eigen thema. Traditioneel is het eerste Vestingfeest in middeleeuwse sferen. Elk Vestingfeest heeft ’s morgens vroeg de kindervrijmarkt op en rond het plein van de Grote of Sint Clemenskerk en de braderie overdag. ’s Avonds wordt het afgesloten met een gezellig muziekfeest met aansprekende artiesten en bands.

Naast de zomerse Vestingfeesten worden er het hele jaar door volop activiteiten en evenementen georganiseerd. Voor dit jaar is de agenda weer goed gevuld met twee jaarmarkten, voorjaarsbraderie, kunstmanifistatie Art Explosion, Stone City Run, boekenmarkt, wielerspektakel, Nacht van Steenwijk, Kopje Cultuur en Dickens in Steenwijk. Daarnaast is er volop gelegenheid om te (fun)shoppen. M.i.v. 1 januari 2015 gratis parkeren, een variëteit aan winkels en acht koopzondagen maken van Steenwijk het aantrekkelijke winkelhart van de regio. Een bezoekje aan de Stallen van Spijkervet waarin kleine winkels en ambachten zijn uitgestald is uniek. Het grote pand aan de Kalverstraat herbergt de authentieke paardenstallen van Spijkervet en dateert uit 1905. Het is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag en tijdens de Vestingfeesten.

Adembenemende cultuur en historie
Het beklimmen van de 87 meter hoge Steenwijker Toren en bezoek aan de drie musea maken een bezoek aan de vestingstad compleet. Vanaf de op een na hoogste toren van Nederland is het uitzicht over de stad en de wijde omgeving werkelijk adembenemend. Meer cultuur en historie vindt u bij de musea in de binnenstad. Vanuit het Stadsmuseum aan de Markt worden het hele jaar door historische stadswandelingen gemaakt. Het nabij gelegen Kermis- en Circusmuseum is uniek en de enige in Nederland. Liefhebbers van beeldhouwwerk zijn welkom in het Hildo Kropmuseum. Dit museum laat de bijzondere beeldhouwwerken van de bekende kunstenaar Hildo Krop zien. Het is gevestigd in de Jugendstilvilla Rams Woerthe met aangrenzend een stadspark in Engelse landschapsstijl.

Buitend de vestingstad mag een wandeling door de bossen van de 26 meter hoge Woldberg en landgoed De Eese niet ontbreken. Beste uitzicht biedt de hoge uitkijktoren. Vanaf daar zijn de landschapselementen als houtwallen, holle weggetjes, gras- en bosland goed te zien.

Steenwijk Vestingstad App

Geplaatst op door Secretariaat

Vanaf nu is de Steenwijk Vestingstad App via uw Play Store gratis te downloaden. Hier vindt u de komende activiteiten, winkels en bedrijven.

Bedrijven welke vermeld staan, zijn deelnemer van Steenwijk Vestingstad of Club 500 Steenwijk.

Deze App is gemaakt door Dennis de Jong van DJP Media te Steenwijk.

Raad van State vraagt toelichting aan provincie over Hypermarkt

Geplaatst op door petervangeldere

De provincie Overijssel zal op 11 maart toch bij de Raad van State toelichten waarom een hypermarkt in Steenwijk in strijd is met het provinciaal beleid. Steenwijker middenstanders hebben het beroep ingediend omdat Steenwijkerland onterecht een vergunning zou hebben afgegeven voor de bouw van een megasupermarkt aan de rand van de stad. Eerder nog hield de provincie zich afzijdig omdat zij vind dat een bestemmingsplanwijziging een gemeentelijke aangelegenheid is. Volgens de provincie heeft de gemeente de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat planwijzigingen niet in strijd zijn met het provinciaal beleid. Maar de Raad van State vindt dat de provincie wel degelijk betrokken is en heeft de provincie gevraagd toe te lichten. Het provinciaal beleid staat grootschalige detailhandel met regionale uitstraling alleen toe bij de vijf grootste steden in Overijssel en Steenwijk valt daar niet onder. Hypermarkt Het beroep dient op 11 maart aanstaande. Steenwijker middenstanders, verenigd in de stichting Steenwijk Vestingstad, vinden dat de vergunning voor de hypermarkt niet afgegeven had mogen worden. Een projectontwikkelaar wil langs de A32 een nieuw winkelcentrum bouwen van 30.000 m2. De winkeliers in de binnenstad zijn bang dat de komst van een megasupermarkt van dergelijke grootte het einde betekent voor het winkelgebied in de binnenstad. Bestemmingsplan Stichting Steenwijk Vestingstad voelt zich gesterkt nu ook de provincie de rechters zal moeten uitleggen waarom de bestemmingsplanwijziging destijds, en meer recent het verlenen van de vergunning, strijdig is met wet- en regelgeving. Als de Raad van State het bestemmingsplan afkeurt zal Steenwijkerland opnieuw de procedures moeten doorlopen. Steenwijkerland doet dat liever niet omdat men vreest dat de projectontwikkelaar zijn financiële schade zal claimen. Veel weerstand vanuit omgeving Er is in Steenwijk en omgeving veel weerstand tegen de komst van een hypermarkt. Winkeliers in de binnenstad zijn faliekant tegen maar ook in omliggende gemeenten is veel ophef over het plan.