Steenwijk Vestingstad

Pietenorkest in centrum

Geplaatst op door Secretariaat

Zaterdag 22 november wordt de binnenstad van 11.00 – 16.00 uur opgevrolijkt met vrolijke pepernoten van Zwarte Pieten.

3e Vestingfeest (23 Juli) wordt soberder

Geplaatst op door PR Commissie

Stichting Steenwijk Vestingstad heeft in overleg met burgemeester Marja van der Tas besloten het programma voor het Vestingfeest morgen te versoberen en een minuut stilte te houden. Het muziekprogramma wordt naar donderdag verplaatst.

Dit in verband met de afkondiging van de dag van nationale rouw in verband met de vliegramp in de Oekraïne.

De kinderrommelmarkt en de braderie gaan wel door, het muzikale programma wordt verplaatst naar donderdag 24 juli. Woensdagmiddag rond 16.00 uur wordt een minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp in acht genomen. Op dat tijdstip wordt het vliegtuig met de slachtoffers op vliegveld Eindhoven verwacht. Daar wordt een minuut stilte gehouden en iedereen in het land mag zich daarbij aansluiten. Stichting Steenwijk Vestingstad sluit zich hierbij aan.

Voor het derde Vestingfeest waren TV Oranje en RadioNL geboekt van 14.00 tot 24.00 uur. Dit wordt dus verplaatst naar donderdag, van 14.00 tot 24.00 uur. ‘In goed overleg met de gemeente leek ons dit de beste oplossing’, aldus het bestuur van Stichting Steenwijk Vestingstad.

‘Het kan zijn dat niet alle artiesten, die woensdag zouden komen ook op donderdag kunnen, maar TV Oranje en RadioNL doen hun best om donderdag een volledig programma te brengen.’

De geschiedenis van de Steenwijker Toren in het Stadsmuseum

Geplaatst op door PR Commissie

‘n het Stadsmuseum aan de Markt 64 is naast de vaste collectie deze zomermaanden een expositie over de geschiedenis van de Steenwijker Toren te zien. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de spits op de toren van de Grote Kerk is geplaatst. De expositie is tot en met half september te zien.

De vaste collectie bestaat onder meer uit Eskaf aardewerk, Bijkamp zilver, Monsieur meubelen, Wildebras poppen, de tabaksindustrie en een maquette van de middeleeuwse Vestingstad Steenwijk. Het museum is in juli en augustus van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en op de zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

De Steenwijker Toren kan tijdens de Vestingfeesten en op de zaterdagen in juli en augustus tussen 13.00 uur en 17.00 uur worden beklommen. De toren telt maar liefst 226 treden Een smalle wenteltrap van maar liefst 226 treden leidt naar de trans, vanwaar men kan genieten van een weids uitzicht over Steenwijkerland.

Halve finale op groot scherm

Geplaatst op door Secretariaat

Het optreden van Papa di Grazzi vanavond op de Markt in Steenwijk gaat niet door. Steenwijk Vestingstad heeft het optreden om 20.00 uur afgeblazen in verband met het halve finaleduel om 22.00 uur tussen Nederland en Argentinië. ‘Het heeft volgens ons voor dit korte optreden weinig zin en is weggegooid geld’, aldus Arnold Struik.

Omdat de toeloop van het publiek volgens de evenementencommissie normaliter rond 21.00 uur op gang komt, is besloten Papa di Grazzi af te zeggen. In plaats daarvan betreedt om 20.00 uur een deejay het podium en komt er een 30 meter groot scherm om de wedstrijd te volgen, met commentaar van Jack van Gelder.

Steenwijk Vestingstad App

Geplaatst op door Secretariaat

Vanaf nu is de Steenwijk Vestingstad App via uw Play Store gratis te downloaden. Hier vindt u de komende activiteiten, winkels en bedrijven.

Bedrijven welke vermeld staan, zijn deelnemer van Steenwijk Vestingstad of Club 500 Steenwijk.

Deze App is gemaakt door Dennis de Jong van DJP Media te Steenwijk.

Raad van State vraagt toelichting aan provincie over Hypermarkt

Geplaatst op door petervangeldere

De provincie Overijssel zal op 11 maart toch bij de Raad van State toelichten waarom een hypermarkt in Steenwijk in strijd is met het provinciaal beleid. Steenwijker middenstanders hebben het beroep ingediend omdat Steenwijkerland onterecht een vergunning zou hebben afgegeven voor de bouw van een megasupermarkt aan de rand van de stad. Eerder nog hield de provincie zich afzijdig omdat zij vind dat een bestemmingsplanwijziging een gemeentelijke aangelegenheid is. Volgens de provincie heeft de gemeente de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat planwijzigingen niet in strijd zijn met het provinciaal beleid. Maar de Raad van State vindt dat de provincie wel degelijk betrokken is en heeft de provincie gevraagd toe te lichten. Het provinciaal beleid staat grootschalige detailhandel met regionale uitstraling alleen toe bij de vijf grootste steden in Overijssel en Steenwijk valt daar niet onder. Hypermarkt Het beroep dient op 11 maart aanstaande. Steenwijker middenstanders, verenigd in de stichting Steenwijk Vestingstad, vinden dat de vergunning voor de hypermarkt niet afgegeven had mogen worden. Een projectontwikkelaar wil langs de A32 een nieuw winkelcentrum bouwen van 30.000 m2. De winkeliers in de binnenstad zijn bang dat de komst van een megasupermarkt van dergelijke grootte het einde betekent voor het winkelgebied in de binnenstad. Bestemmingsplan Stichting Steenwijk Vestingstad voelt zich gesterkt nu ook de provincie de rechters zal moeten uitleggen waarom de bestemmingsplanwijziging destijds, en meer recent het verlenen van de vergunning, strijdig is met wet- en regelgeving. Als de Raad van State het bestemmingsplan afkeurt zal Steenwijkerland opnieuw de procedures moeten doorlopen. Steenwijkerland doet dat liever niet omdat men vreest dat de projectontwikkelaar zijn financiële schade zal claimen. Veel weerstand vanuit omgeving Er is in Steenwijk en omgeving veel weerstand tegen de komst van een hypermarkt. Winkeliers in de binnenstad zijn faliekant tegen maar ook in omliggende gemeenten is veel ophef over het plan.